Site-uri pentru telefoane mobile

Pagini web pentru telefoane mobileOdată cu progresul tehnologiei, căutarea informației pe internet a devenit o rutină. Din cele aproape 6 miliarde de utilizatori de telefoane mobile din întreaga lume, o cincime navighează pe internet, iar în România s-a depășit deja cifra de 8 milioane de utilizatori de internet de pe telefonul mobil . Fie că suntem la pescuit, în parc, în mașină sau în oraș la o cafea, cu ajutorul telefoanelor mobile putem găsi informația dorită foarte rapid.

Acum a venit timpul să ne întrebăm de sa să avem un site pentru telefonul mobil sau ce pierdem dacă nu avem variantă pentru mobil la site-ul nostru? În condițiile menționate mai sus și având în vedere faptul că numărul celor care își cumpără un telefon mobil capabil să navigheze pe internet (nu mă refer doar la smart phone-uri) este în continuă creștere, cred că o prezentare calitativă a imaginii pe internet a unei companii necesită și website în variantă pentru telefonul mobil. Sau mai bine spus – fiecare site va trebui să aibă și variantă pentru telefoane mobile.

Care este diferența între un site pentru telefoane mobile și unul normal?

Un răspuns cât mai concis ar fi faptul că standardele și arhitectura folosită la navigarea pe internet sunt diferite pentru telefoanele mobile față de cele pentru desktop-uri sau laptop-uri. Dacă website-ul nostru se afișează în mod corect când îl accesăm de pe laptop sau de pe desktop, pentru telefonul mobil nu putem spune același lucru. Pentru ca website-ul să fie afișat corect și de telefoanele mobile trebuie ca acesta să respecte anumite standarde. (W3C este instituția care impune standardele internetului larg acceptate.)

Dar care sunt principiile de bază care trebuie respectate la un site pentru telefoane mobile? Haideți să analizăm doar 2 dintre ele:

Performanța -  evident, un telefon mobil nu se poate compara din punct de vedere al capabilităților cu un computer (desktop sau laptop). Atât din punct de vedere al afișajului cât și din punct de vedere al vitezei de procesare, un telefon mobil este deficitar in comparație cu un computer și de aceea trebuie să ținem cont de modul de afișare și de dimensiunea conținutului.

Designul – Când vine vorba de web design pentru telefoanele mobile lucrurile stau cu totul diferit față web design-ul pentru un site obișnuit.

  • Imaginile pe un site pentru telefoane mobile ar trebui folosite cât mai puțin și doar dacă este cazul. Dacă se folosesc totuși ele trebuie să aibă dimensiuni reduse pentru a oferi o vizualizare corespunzătoare și un timp de încărcare cât mai redus.
  • Datorită dimensiunilor reduse ale ecranului telefoanelor conținutul cel mai important ar trebui afișat în partea de sus a site-ului, pentru a avea un impact cât mai mare și pentru a nu forța vizitatorul să facă scroll.
  • Browserele telefoanelor nu sunt deloc generoase când vine vorba de butoane. Acestu lucru trebuie compensat prin design-ul site-ului și prin plasarea unor butoane de navigare – înainte/înapoi și link-uri ajutătoare.
  • Formularele trebuie gândite și ele pentru capacitățile telefoanelor. Utilizatorii de telefoane mobile, în special cei care au touchscreen și nu au tastatură încorporată, sunt mult mai bucuroși să găsească un formular în care să bifeze sau să selecteze decât să completeze text în fiecare rubrică. Astfel, pentru a crește viteza de navigare a utilizatorului trebuie să gândim un formular cu cât mai puține câmpuri de introducere a textului.

 

Nu Inlocuiți – Extindeti! Dacă aveți deja un website, trebuie să știți că noul site creat pentru mobile nu-l va înlocui pe cel vechi.

Dacă doriți un website creat și optimizat pentru telefoane mobile, WebMediaServ vă oferă servicii de web phone development.

Dacă ți-a plăcut acest aricol poți să-l împarți cu prietenii tăi dându-i like, twitt sau +1:

Comentariu

*